Bejegyzések

Beindultak a nyári idénymunkák: jól jöhet a plusz bevétel, de nem árt résen lenni

2024. május 17.

Beindultak a nyári idénymunkák: jól jöhet a plusz bevétel, de nem árt résen lenni

A nyár közeledtével az idénymunkák ideje is eljött: ebben az időszakban a többszörösére nő az alkalmi munkalehetőségek száma. Az adókedvezmények és az egyszerű hatósági bejelentés miatt az egyszerűsített foglalkoztatás különösen népszerű ilyenkor a munkaadók körében, azonban sokan nincsenek tisztában az alkalmazásának buktatóival. Már pedig ha a cégek nem teljesítik a törvényi előírásokat, nagyon megüthetik a bokájukat, de a munkavállalók részéről is felmerül a kérdés: heti 40 órás főállás mellett lehet egyszerűsített munkavállalással dolgozni még 8 órát a nyári időszakban? És ha igen, mire érdemes figyelni EFO-sként? Milyen bérek vonatkoznak az EFO-ra? Az EFO-s dolgozók valóban nem kapnak munkaszerződést, és nem jogosultak táppénzre? A Humán Centrum HR szolgáltató cégcsoport csokorba szedte a 2024-es nyári szezonra vonatkozó tudnivalókat.

Bővebben

Valóban többet kereshetnek a 25 év alattiak, mint az idősebb munkavállalók?

2024. április 23.

Valóban többet kereshetnek a 25 év alattiak, mint az idősebb munkavállalók?

A két évvel ezelőtt bevezetett 25 év alattiaknak járó szja-kedvezmény a mai napig viták tárgyát képezi: egyesek szerint motiváló erővel bírt és aktivizálta a fiatal munkavállalókat, míg más tapasztalatok szerint jelentős bérfeszültséget okozott a generációk között. Emellett pedig az is kihívást jelent a munkáltatóknak, hogy hogyan néznek szembe a 25. életév betöltésekor hirtelen lecsökkenő fizetés problémájával, ami szintén „olaj a tűzre” a cégen belüli fluktuáció és bérigények tekintetében. Vajon tényleg magasabb fizetést vihetnek haza a 25 év alatti pályakezdők, mint az idősebb, tapasztaltabb kollégáik? Milyen intézkedésekkel célszerű enyhíteni a bérfeszültséget és mit érdemes inkább kerülni? A Humán Centrum HR szolgáltató cégcsoport csokorba gyűjtötte az eddigi leggyakoribb tapasztalatokat és gyakorlatokat.

Bővebben

Hol vannak munkaerő-tartalékok Magyarországon?

2024. március 18.

Hol vannak munkaerő-tartalékok Magyarországon?

2024-ben a munkáltatóknak nemcsak hogy meg kell küzdeniük a munkaerőpiac telítettségével, a gyártószektorokat érintő szakemberhiánnyal, de a vendégmunkások foglalkoztatása és a digitális technológiák robbanásszerű fejlődése is új kérdéseket vet fel a toborzási gyakorlatokban. Ezzel párhuzamosan egyre több Z generációs fiatal jelenik meg a munkaerőpiacon, a munkaerő-tartalékok kiaknázásában pedig nem csak a diákok és a gyakornokok, de a tapasztalt nyugdíjas szakemberek is nagy szerepet kaphatnak – hívja fel a figyelmet Bor Katalin, a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalat vezetője, 2024-es munkaerőpiaci előrejelzésében.

Bővebben

Bértervezés munkakörönként - 2024

2023. december 04.

Bértervezés munkakörönként - 2024

Ha a potenciális jelöltek bevonzásáról van szó, sokat beszélünk a kiemelkedő fejlődési lehetőségekről, a fiatalos munkakörnyezetről vagy a rendszeres csapatépítő programokról és a gyümölcsnapokról, azonban a jól eltalált bérstruktúra messze az egyik legfontosabb kulcsszempont a szakemberek megszerzésében és a jelenlegi kollégák megtartásában is. Nézzünk át néhány konkrét idei statisztikát, amiből tájékozódhatunk.

Bővebben

Szakértő: „A vendégmunkás nem veszi el a magyar munkáját, de ezt hogyan lehet bizonyítani?”

2023. december 03.

Szakértő: „A vendégmunkás nem veszi el a magyar munkáját, de ezt hogyan lehet bizonyítani?”

Még mindig sok a találgatás a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása kapcsán, amelyre az eredetileg november elsejével hatályba lépő új szabály adhatott volna világos válaszokat. Az ellentmondásos munkaerőpiaci körülmények és a jelenlegi feszült bérhelyzet tovább nehezíti a szakemberhiánnyal küzdő cégeket. Miközben egyre hosszabb ideig maradnak betöltetlenül az egyes hiányszakmákba tartozó munkakörök, a nagyberuházások száma is folyamatosan nő, amely még inkább felerősíti a munkaerőhiányt. A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalat vezetője szerint ez a piaci nyomás továbbfokozza az igényt a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása iránt. Az alkalmazásukkal kapcsolatos törvény visszavonásával több kérdés maradt megválaszolatlanul – ezeket a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre vetítve veszi górcső alá a HR szolgáltató szakértője.

Bővebben

A minimálbér és a garantált bérminimum változásai

2023. november 21.

A minimálbér és a garantált bérminimum változásai

A jövő évre vonatkozó minimálbér-emelést illetően a munkaadói oldal és a munkavállalói szervezetek abban állapodtak meg, hogy nem csak 2024-től, hanem már 2023. december 1-től 15% ill. 10%-kal emelkednek a kötelező legkisebb keresetek, így a minimálbér ezzel bruttó 266 800 Ft-ra, azaz nettó 177 422 Ft-ra emelkedik, a garantált bérminimum - köznyelvben szakmunkás minimálbér - pedig 326 000 Ft-ra, azaz nettó 216 790 Ft-ra nő. 

Bővebben

10 szuper idő- és teljesítménymérő alkalmazás a hatékony home office-ért

2023. október 02.

10 szuper idő- és teljesítménymérő alkalmazás a hatékony home office-ért

Mit tegyünk, hogy a home office-ban se csússzon ki a kezünkből az irányítás, és ne húzódjon el a munka a nap végéig? Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk mérni a saját és a kollégák munkára fordított idejét, produktivitását, számos szuper alkalmazást érdemes megismernünk. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány időmérő applikációt, lássuk, mik is ezek!

Bővebben
Oldalszám:1/4