Alap esetben a bérkeret nagysága legszűkebb értelemben az elvégzendő feladattól, elvárt eredménytől függ. Ám ha felvételre váró leendő munkatársak bérigénye ettől eltér, akkor ehhez a „kínálathoz” igazodnak a cégek is. 

Fizetési igény kialakításának támpontjai lehetnek:

  • Ha azonos munkakörben marad, viszonyíthat az előző fizetéshez.
  • Tájékozódhat adott területen dolgozó ismerősőktől,
  • az internetes fizetési felmérésekből,
  • KSH fizetési statisztikákból és
  • kérdezhet minket is ingyenes tanácsadásunkon. 

 

Bérsáv megadása

Egyes munkaadók kérik a bérigény megadását jelentkezéskor. Mivel nálunk más-más iparág és cég állasaira jelentkezhet, ahol a munkafeltételek, felelősségi körök is eltérőek, ezáltal a fizetési elvárása is változó lehet, bátran adjon meg szélesebb bérsávot.

Mit akar megtudni a cég?

A HR-es nem a legolcsóbb jelöltet akarja megtalálni, hanem azt, akinek elvárt szaktudás mellett a fizetési igénye belefér a cég hosszú távú lehetőségeibe. Lehet egy magas bérigény teljesen reális adott munkatapasztalathoz viszonyítva, de ha azt adott vállalat nem tudja megfizetni, felesleges köröktől kíméli meg magát mindkét fél. Alap esetben a bérkeret nagysága legszűkebb értelemben az elvégzendő feladattól, elvárt eredménytől függ. Ám ha felvételre váró leendő munkatársak bérigénye ettől eltér, akkor ehhez a „kínálathoz” igazodnak a cégek is. 

Nettó és bruttó is megadható

A cégek nem minden esetben várják el, hogy a bruttó értéket tüntessék fel a jelöltek. Nem kell tehát megijedni: a nettó összeg beírása is megfelelhet. Hogy a nettóból, mekkora bruttó lesz és fordítva, az úgy kalkulálható, ha ismert az összes adókedvezményre jogosító körülmény. Például 300.000 Ft bruttóból egyedülálló munkatárs 199.500Ft-ot visz haza, míg 3 gyermekes dolgozó 295.500 Ft-ot. Bérkalkulátorunk segítséget nyújthat a számításokhoz.

Szövetkezeti tagok előnyei

Ha egy hallgató tanulmányait felfüggeszti, és a passzív félévben munkát vállal diákszövetkezeti tagként jövedelmét csak 15% SZJA terheli. Ha pedig a hallgató nincs még 25 éves, akkor havi bruttó 499.952 Ft-ig teljes szja-mentességet élvez , azaz bruttó bére megegyezik a kézhez kapott nettó fizetésével.

nyugdíjas szövetkezeti tagok, bérét is csak a 15% személyi jövedelemadó csökkenti.

 
A bérigény kialakításán túl is maradtak az önéletrajz összeállításával kapcsolatban kérdései? Olvassa el itt, hogy milyen a jó, és egyszerű jelentkezés