Munkaerőfelvételnél minden cég rendelkezik adott munkakakörhöz kialakított bérkerettel. A vezetők nem a legolcsóbb jelöltet akarják megtalálni, hanem azt, akinek elvárt szaktudás mellett a fizetési igénye belefér a cég hosszú távú lehetőségeibe. 

Fizetési igény kialakításának támpontjai lehetnek:

  • Ha azonos munkakörben marad, viszonyíthat az előző fizetéshez,
  • tájékozódhat adott területen dolgozó ismerősőktől,
  • az internetes fizetési felmérésekből,
  • KSH fizetési statisztikákból és
  • kérdezhet minket is ingyenes tanácsadásunkon. 

Jelentősége van a kiválasztás során, hogy a jelentkező mennyire van tisztában a piaci helyzettel, illetve mennyire értékeli a szakmai tudását és személyes képességeit. 

Bérsáv megadása

Egyes munkaadók kérik a bérigény megadását jelentkezéskor. Ha az álláshirdetésben erre nem térnek ki konkrétan, akkor a kívánt jövedelmet feltüntetheti az önéletrajzban, a kísérőlevélben, vagy a jelentkezési felületen erre kijelölt mezőben is. Mivel nálunk más-más iparág és cég állasaira jelentkezhet, ahol a munkafeltételek, felelősségi körök is eltérőek, ezáltal a fizetési elvárása is változó lehet, bátran adjon meg szélesebb bérsávot.

Mit akar megtudni a cég?

A HR-es nem a legolcsóbb jelöltet akarja megtalálni, hanem azt, aki tisztában van a gazdasági környezettel, személyes és szakmai értékével és belefér az előzetesen kialakított bérsávba.  Lehet egy magas bérigény teljesen reális adott munkatapasztalathoz viszonyítva, de ha azt adott vállalat nem tudja megfizetni, felesleges köröktől kíméli meg magát mindkét fél. Alap esetben a bérkeret nagysága legszűkebb értelemben az elvégzendő feladattól, elvárt eredménytől függ. Ám ha a leendő munkatársak bérigénye ettől eltér, akkor ehhez a „kínálathoz” igazodnak a cégek is. A jelentkezőnek is célszerű jelezni, hogy ha a megadott bérigény alkuképes.

Nettó és bruttó jövedelem is megadható

A cégek nem minden esetben várják el, hogy a bruttó bért tüntessenek fel a jelöltek. Nem kell tehát megijedni: a nettó összeg beírása is megfelelhet. Hogy a nettóból, mekkora bruttó lesz és fordítva, az úgy kalkulálható, ha ismert az összes adókedvezményre jogosító körülmény. Például 400.000 Ft bruttó bérből egyedülálló munkatárs 266.000 Ft-ot visz haza, míg 3 gyermekes dolgozó 365.000 Ft-ot. Ezek az összegek az életkorral is változnak. Bérkalkulátorunk segítséget nyújthat a pontos számításokhoz.

Szövetkezeti tagok előnyei

Ha egy hallgató tanulmányait felfüggeszti, és a passzív félévben munkát vállal, vagy aktív tanulmányok mellett diákszövetkezeti tagként dolgozik, jövedelmét csak 15% SZJA terheli, semmilyen további adóteher nincs. Ha pedig a diák nincs még 25 éves, akkor 2024-ben havi bruttó 576.601 Ft-ig teljes szja-mentességet élvez, azaz bruttó bére megegyezik a kézhez kapott nettó fizetésével.

nyugdíjas szövetkezeti tagok bérét is csak a 15% személyi jövedelemadó csökkenti.

 
A bérigény kialakításán túl is maradtak az önéletrajz összeállításával kapcsolatban kérdései? Olvassa el itt, hogy milyen a jó, és egyszerű jelentkezés