Az álláskeresésnek több módja is létezik, legjobb, ha ezeket kombináltan alkalmazzuk. 2024-ben az online csatornák nyújtják a legtöbb lehetőséget és legegyszerűbb jelentkezést, de nem mindegy hogyan. Sok múlik az időzítésen és a pályázás módján is. 

1. Jelentkezés személyes ismeretség útján: Legnagyobb elhelyezkedési arány az ilyen módon megpályázott állásoknak van. A Humán Centrumnál több munkakörre bónusszal jutalmazott ajánlási rendszer van. Érdemes rákérdezni projektvezetőjénél, ha már nálunk dolgozik. Pénzt kereshet azzal, ha új munkatársat hoz cégünkhöz.

2. Munkaerő-közvetítő, fejvadász cégek felkeresése: Lehetősége van adatbázisukban regisztrálni, önéletrajzot, motivációs levelet feltölteni. Ha nincs megfelelő aktív jelentkező, az adatbázisból is válogatnak a HR szakemberek. A szolgáltatás az álláskeresők részére ingyenes, és a munkaerő-követítők - köznyelvben fejvadászok - segítségével sok olyan állásra is jelentkezhet, amelyeket nem hirdetnek meg a cégek. 

Hogyan találjon rá legegyszerűbben a lakhelyéhez legközelebbi, szakmai tapasztalatához illeszkedő állásra? Ez az 1 perces vidó megmutatja:

 

3. Online állásportálok: Több cég álláshirdetései között böngészhetünk, számos iparágban, teljes országos lefedettséggel. Feliratkozhat hírlevelére is, amelyből folyamatosan tájékozódhat a felkerülő új, Önt érdeklő állásokról. Egy-egy cég több állásportálon is hirdet párhuzamosan, így több helyen is rábukkanhat ugyanarra az álláshirdetésre. Állásportálok és közösségi média platformok, ahol a mi álláshirdetéseinkkel találkozhatott:

4. Újsághirdetések: Nem csak hirdetési újságokban, hanem napilapok, hetilapok állás rovataiban is találhatunk munkát. Egy-egy ilyen álláshirdetésre fontos, hogy olyan jelentkezést adjunk le, amely könnyen beazonosítható, hogy melyik állásra érkezett. Pár perc alatt összeállítható rövid önéletrajz leírását itt találja.

5. Közösségi média: A fiatalokat, diákokat, frissdiplomásokat az Instagram és a TikTok segítségével is megpróbálják elérni a munkaadók. A Facebook az alap- és középfokú végzettségűeknek, a Linkedin pedig főleg diplomásoknak nyújt szintén jó terepet az álláskeresére.

6. Állásbörzék: Évente több alkalommal oktatási intézmények, munkaügyi központok, állásportálok is rendeznek állásbörzét, ahol személyesen is találkozhat a cégek képviselőivel. Több rendezvény nyújt előzetes bejelentkezés alapján hasznos és ingyenes konzultációs lehetőséget az önéletrajz összeállításával kapcsolatban és lehetőség van teszt interjúkon is részt venni magyar vagy idegen nyelven. 

7. Munkaügyi Központok: szolgáltatásaikat munkanélküliek vehetik igénybe, a lakóhely szerinti illetékes megyei munkaügyi központ kirendeltségén kell regisztráltatniuk magukat. Szolgáltatásaik: munkavállalási tanácsadás, szervezett tréningek a sikeres elhelyezkedéshez szükséges ismeretek elsajátításához.

Vigyázat! Ha Öntől pénzt kérnek, annak érdekében, hogy álláshirdetéseket küldjenek Önnek, akkor Ön valószínűleg csalás áldozata!