Ha pályázatunk alapján interjúlehetőséget kapunk, az már fél siker. Ne feledje, a pályázók jelentős hányada – a többség- nem vehet részt személyes bemutatkozáson. Az áhított állás felé a legnagyobb lépést ezen a beszélgetésen tehetjük meg. Alaposan készüljünk fel és mutassuk személyiségünk legjobb oldalát, de mindvégig maradjunk hitelesek. Lelkileg és külsőleg is készülni kell, hiszen a pszichés ráhangolódás, a pontos érkezés, a kellemes megjelenés legalább olyan fontos tényezők, mint az elmondott tartalom.

 

Megjelenés

A kellemes megjelenés, pozitív kisugárzás, bizalmat kelt az interjúztatóban. Mindenképpen öltözzön az alkalomhoz megfelelően. Hölgyek esetében a smink illetve ruházat legyen visszafogott, ne kihívó, mert ezzel éppen ellenkező hatást érhetünk el. Közhelynek hangzik, de az első benyomás nagyon fontos itt is, csak úgy, mint az élet más területein. Készüljön rá előre, gondolja végig, próbálja fejben előre „lejátszani” az interjút. Hozza magával bizonyítványai fénymásolatát, önéletrajzát, ha azt előzetesen kérték Öntől.

Gondolkodjon pozitívan

Az állásinterjúra indulás előtt próbálja magában a pozitív tulajdonságait erősíteni. Tegye félre az aggodalmaskodást, pesszimizmust, ne a legrosszabb lehetőségekre készüljön.

Induljon időben

Minden esetben induljon az interjúra időben. Bármikor adódhat olyan helyzet, körülmény, ami miatt több időt vehet igénybe a helyszín megközelítése. A késés és az emiatt kialakult kellemetlen helyzet, kapkodás, nagyon kényelmetlen szituációt okozhat, nem is beszélve arról, hogy az első benyomás nem olyan lesz, mint azt szeretné.

  • Ha mégis olyan helyzet adódik, hogy nem tud időben odaérni, vagy egyáltalán nem tud megjelenni az interjún, mindenképpen telefonáljon az interjúztatónak (ezért mikor időpontot egyeztetnek, mindenképpen kérjen elérhetőséget).
  • A másik gyakran előforduló eset, ha a pályázó túl korán, esetleg órákkal korábban érkezik, mint azt megbeszélték. Ilyenkor érdemes elmenni esetleg egy kávét inni, ha az időjárás engedi sétálni egyet. Kellemetlen helyzet alakulhat ki, ha az interjúztató ideje pontosan be van osztva, és esetleg az irodában a munkatársak közé kell leültetni a pályázót.

A testbeszéd szerepe

Mindenkinek megvannak a saját gesztusai, mimikái. Aki megtanulja kezelni ezeket a sokszor tudattalannak tűnő jelzéseket, szabályozni tudja, mit közvetít magáról, például egy állásinterjú során. Ha érti a kódolt jeleket, hamarabb és pontosabban értheti meg, mennyire sikerült meggyőznie az interjúztatót. 

Tipp: érdemes begyakorolni az interjúszituációt ismerősökkel, barátokkal, vagy mások előtt elmondani a bemutatkozásunkat, majd véleményt, visszajelzést kérni. Ez utóbbit akár tükör előtt is el lehet próbálni, de ha van rá lehetőségünk, javasolt videóra is venni, majd visszanézni és elemezni a gesztusainkat, mimikánkat – ilyenkor ellenőrizni tudjuk saját testbeszédünket és fény derülhet egy-egy berögzült, zavaró mozdulatra, amit érdemes "kontrollálnunk".

 

Kommunikáció

Szakmai ismereteinek részletezése közben térjen ki az eredményekre és nehézségekre is, így hitelesebbé válik. A racionális döntéshozó tapasztalt, megbízható kollégát szeretne. Ennek egyik alapja a reális önismeret, a másik pedig a szakmai tapasztalat. Ne általánosságban beszéljen iparági gyakorlatáról, hanem részletesen mutassa be, mivel járult hozzá az adott munkafolyamat / projekt eredményéhez – akár konkrét példákkal alátámasztva.

Készüljön fel az általános interjú kérdésekből, mert az összeszedett válaszok meggyőzőbbek és erősítik a pozitív benyomást. Ezen kívül érdemes informálódni a cégről is (mi a vállalat profilja, mik a főbb szolgáltatások/termékek, díjak/elismerések, stb.) 

Fontos a tárgyilagos, világos kommunikáció, amely azonban soha nem lép túl egy mértéket. Természetesen ezt mindenkinek magának kell érezni, de ez tanulható folyamat is. Tapasztalataink szerint a sokat beszélő jelöltek esélyei általában rosszabbak a tárgyilagosan fogalmazó pályázókkal szemben.

Beszélgetés során igyekezzen minél több kérdést feltenni. Egyrészt ezzel kifejezi a pozíció iránti érdeklődését, másrészt a kapott információk alapján nem csak a cég dönt, hanem Ön is. A helyes döntés érdekében tisztán kell látnia a megpályázott pozícióval, a céggel és a vállalati kultúrával kapcsolatban.

 

Idegen nyelvű interjú

Érthető módon sokan keresnek most állást. Bármilyen indok is legyen ennek hátterében, garantáltan szemben találhatja magát olyan helyzettel, hogy idegen nyelven is mérik tudását. Megpróbáltunk összegyűjteni pár olyan tanácsot, ami segítheti a sikeres interjút:

  • Legyen tisztában a nyelvtudásával. Amennyiben a hirdetésben az elvárásoknál szerepel valamilyen nyelvismeret, elképzelhető, hogy ezt az interjún mérni is fogják. Ne értékelje alul, vagy túl a nyelvtudását!
  • Mindenképpen beszéljen érthetően, hangosan, tagoltan.
  • Ha olyan dolgot szeretne az interjúztatókkal megosztani, aminek idegen nyelven történő megfogalmazása nehézséget jelenthet, törekedjen az egyszerűségre.
  • Ha nem jut eszébe egy szó, kifejezés, mondja másképp, más szavakkal.
  • Van, aki fontosnak tartja, hogy a beszélgetés előtt gyakoroljon (nyilván nem azok, akik a nyelvtudásukat napi szinten használják).
  • Segíthet, ha otthon lelkileg is felkészül arra, hogy esetleg az interjúztató más nyelvre fog váltani, csak úgy mint az, ha előzetesen esetleg egy baráttal eljátsszák a szituációt.

 

További hasznos tippek: