Akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz, komoly hátrányba kerülnek. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt, a gyedet, szülési szabadságot, még a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha Ön nem munkaszerződés alapján, bejelentett munkaviszonyban dolgozna, akkor a munkaidő, pihenőidő mértéke, szabadság, legalacsonyabb munkabér, a munkaviszony megszüntetésének szabályai, a nyugdíjjogosultság utólagos megállapítása, vagy egyéb ellátás (pl. táppénz) igénylése alkalmával óriási nehézségekbe ütközne.

Ön már a jelentkezés – kiválasztás időszakában is némi utánajárással bebiztosíthatja magát: A NAV által kezelt adatbázisok segítségével ellenőrizheti, hogy a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató gazdálkodók listájában benne van-e a kiválasztott munkahely.  

Amennyiben Ön már dolgozik, ekkor kell gyanakodnia:

  • Gyakori szerződésmódosítás: bár a munkavállaló továbbra is ugyanazon a munkahelyen dolgozik, de a szerződését a munkáltatónál bekövetkező újabb és újabb változás miatt kell módosítani – ekkor gyanakodhat, hogy csalási konstrukcióba vonják be. 
  • Nincs munkaszerződés: gyanús körülmény lehet a munkavállaló számára, ha nem írt alá munkaszerződést, vagy ha alá is írt, nem kapott belőle egy példányt, vagy nem kapott munkaköri leírást, bérjegyzéket. 
  • Fizetés a zsebbe: Sajnos sokszor előfordul, hogy szerződésben rögzített bérnél és juttatásoknál a dolgozó feketén többet kap. Jellemzően a céget ellenőrzik és büntetik először visszaélések esetén, de az így kapott jövedelem is adóköteles. Azaz, ha a zsebbe kapott fizetésre fény derül, akkor abból adót is kell fizetni, mivel a munkáltató nem fizette be abból a járulékokat. Itt ellenőrizheti, hogy mennyi munkavállalót terhelő adót tartalmaz a bruttó fizetése.

A Humán Centrum Kft. NAV által köztartozásmentes cégként nyilvántartott gazdasági társaság. Alapítása óta különös gondot fordít arra, hogy működése, törvényes és átlátható legyen. Ha cégünknél vállal munkát, biztos lehet benne, hogy törvényes, bejelentett munkahelye lesz.

Állásajánlataink  Vállaljon nálunk biztonságos, 100%-ban bejelentett munkát!

Egy hajóban evezünk! Nekünk is fontos, hogy Ön állást találjon!