2024. március 18.

Mit hoz a húsvéti időszak, ha éppen állást keres?

A március 29 és ápirlis 1. közötti négynapos hosszú hétvégét és az azt megelőző/követő időszakot áthatják a húsvéthoz kapcsolódó szokások: ilyenek a barkaágak díszítése, a locsolkodás, tojásfestés, de talán még ezeknél is jobban várjuk, hogy egy kicsit kieresszük a gőzt és megkóstoljuk végre a húsvéti fogásokat. Ugyanakkor ez az időszak munka szempontjából is érdekes és aktuális lehetőségeket tartogathat számunkra – különösen, ha álláskeresés előtt állunk. Mutatjuk, mik is ezek!

1. Hosszú hétvége – itt az idő lelassítani!

Idén is négynapos hosszú hétvége lesz a húsvét: az ünnep nagypénteken kezdődik és húsvéthétfőn zárul. Ez az időszak remek apropót ad arra, hogy kicsit lelassítsunk és felmérjük, merre tartunk most és mik a jövőbeli karriercéljaink.

Amelyik vitorlás nem tudja, merre tart, annak nincs jó szélirány” – tartja a mondás, ami az álláskeresésre is igaz. Az az, ha nem tűzünk ki világos szakmai célokat, akkor egyik állást vagy döntést sem fogjuk igazán jónak érezni. Hogy ezt elkerüljük, alaposan gondoljuk át, mik az erősségeink, mit szeretünk csinálni, és mik a jövőbeli céljaink. Ha mindezt mérlegeltük, jöhet a következő, megkerülhetetlen lépés: hozzunk létre egy rövid, de meggyőző önéletrajzot.

Az önéletrajz a munkáltató „első benyomása” a pályázóról, az a célja, hogy meggyőzze a munkaadót arról, hogy megfelelő pályázók vagyunk a meghirdetett pozícióra. Ezért ez egy nagyon fontos lépése az álláskeresésnek.

Szeretne egy jól tagolt önéletrajzot, mindössze néhány perc alatt? Hozzon létre egy munkavállalói profilt az oldalunkon, amelyet csak az alapadataival kell kitöltenie (személyes adatok, iskolai végzettség, tanfolyam, tapasztalat). Ezt akár egyedi önéletrajzként is lementheti, és így a későbbiekben máshol is felhasználhatja.

Jelentkezzen ingyenes CV-tanácsadásunkra a cvambulancia@humancentrum.hu e-mail címünkön! A jelentkezőknek minden hónap utolsó egész hetében segítünk javaslatainkkal, a részletekről pedig válaszüzenetben tájékoztatjuk.

2. A megújulás időszaka – és még csak locsolás sem kell hozzá!

A tavaszi idő és a húsvét beköszöntével nemcsak a természet újul meg körülöttünk, hanem talán egy kicsit mi magunk is. Ezért is hívják ezt az időszakot a megújulás, változás vagy az újrakezdés időszakának, hiszen ilyenkor mi is egyre erősebb vágyat érzünk magunkban, hogy hátrahagyjuk az előző időszak nehézségeit, és újult erővel és lendülettel vágjunk neki az előttünk álló hónapoknak. 

Részben ezzel is magyarázható az, hogy az újévi időszak után, a tavaszi hónapokban keresnek a legtöbben állást. Ehhez pedig a munkaerőpiac is igazodott: az utóbbi évtizedet vizsgálva megfigyelhető, hogy az átlagnál több pozíció kerül ilyenkor meghirdetésre, ez viszont 2024-ben nincs így. A legfrissebb munkaerőpiaci felmérések ugyanis arra mutatnak rá, hogy ugyan megemelkedett a munkavállalói aktivitás, de csökkent az álláspiaci kínálat, az az több a pályázó, mint a meghirdetett állás. Ezzel egyidejűleg pedig a keresetek növekedése is megállt, a fizetések stagnálnak, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb a lehetőség.

Az azonban mindenképpen bíztató, hogy ilyenkor már kezd elapadni az újévi álláskeresők dömpingje, ezért a verseny is jelentősen kisebb – tehát könnyebb kitűnni a jelentkezők tömegéből és nagyobb az esély a sikeres pályázásra!

 



Ha úgy érzi, új álláslehetőség után nézne, nincs más dolga, mint:

1. összeállítani egy jól átlátható önéletrajzot,
2. rászűrni a lakhelyéhez legközelebbi állásajánlatokra,
3. és jelentkezni az igényeinek megfelelő pozícióra!

 

Fő a kényelem – főleg az ünnepekkor!

Ha értesülni szeretne a legfrissebb állásajánlatainkról: iratkozzon fel álláspostánkra! Jelölje be, hol és milyen iparágban vagy munkakörben dolgozna, és mi e-mailben értesítjük a megnyíló lehetőségekről!