2022. március 01.

3 mód, hogy segítsd az Ukrajnából menekülőket

Az ukrán-magyar határra érkező menekülthullám hatására számos itthoni jótékonysági civil szervezet mozgósításba kezdett: önkénteseket keresnek a határra és folyamatosan adománygyűjtéseket rendeznek az Ukrajnából menekülőknek, melynek listája folyamatosan bővül és ez tetten érhető a közösségi oldalakon is. Most ezeket igyekeztünk egy csokorba gyűjteni és összefoglalni, hogy hogy hova fordulhat az, aki segíteni szeretne.

Pénzadománnyal segítenél? Ezekhez a szervezetekhez fordulj!

Máltai Szeretetszolgálat pénzbeli adományokat gyűjt a katasztrófa érintettjeinek. A karitatív szervezet vidéki intézményeiben helyezi el az ukrán válság elől menekülőket. Pénzbeli adománnyal vár még a Magyar Vöröskereszt, ezt kétféleképpen lehet megtenni: vagy a 1359-es adományvonal hívásával vagy az alábbi linken lévő számlaszámra elutalva.

További szervezetek, amelyeken keresztül pénzadománnyal lehet segíteni a válság érintettjeit: Magyar Vöröskereszt, Oltalom Karitatív EgyesületÖkomenikus SegélyszervezetMagyar Református SzeretetszolgálatUNICEFENSZ Ukrajnai Humanitárius AlapKatolikus KaritászKrisna-hívők.

Önkénteskednél? Mutatjuk, hol jelentkezz!

A Migration Aid olyan önkéntesek jelentkezését várja, akik szállítással, fuvarozással tudnak hozzájárulni a menekültek segítéséhez a határtól a helyi vasútállomásig vagy Budapestig. Ezen kívül még feltölthető üzemanyagkártyákat is gyűjtenek, hogy a szállításba besegítő önkéntesek költségeit is kiegészíthessék.

Szállást is keresnek számukra (mind az önkéntesek, mind az ukrán menekültek számára) a határ közelében. Ezzel kapcsolatban az info@migrationaid.org e-mail-címen lehet írni „szállás felajánlás” tárggyal, és az üzenetben fontos kifejteni, hogy hol található a szállás, hány embert tud befogadni és mennyi időre.

Szállást biztosítanál az önkéntesek vagy a menekültek számára? Nekik írj!

Amint már említettük feljebb, a Migration Aid azokat is várja, akik szállást biztosítanának, ezt megsegítve a Szállás.hu pedig kifejezetten azt a célt tűzte ki, hogy összekösse a szállást kereső ukrán menekülőket azokkal, akik elszállásolásra alkalmas szálláshelyek tulajdonosai, és ingyenesen vagy kedvezményesen fogadnák be az embereket. A szállásközvetítő cég jutalékmentességet kínál a csatlakozó partnereknek és a felajánlott helyekből hamarosan listaoldalt is készít. Emellett önkéntes fordítók jelentkezését is várják, akik az összeköttetésben támogatják a munkájukat. Telefonon (+36 30 344 2000) és e-mailben (szallas@szallas.hu) is lehet keresni a szervezetet a szállást keresőknek és a szállást nyújtóknak egyaránt. 

Mindezek mellett több Facebook-csoport is létrejött a felajánlásoknak, a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) például egy közel 56 ezer fős csoport. A linkre kattintva csatlakozhatsz hozzájuk.