2022. november 17.

Bértervezés 2023 – konkrét béradatok a kalkulációhoz

Felejtsük el a fiatalos, lendületes csapatot és a versenyképes fizetést az álláshirdetésben. A jól eltalált és nyíltan kommunikált juttatási rendszer kulcsszempont a munkaerő megszerzésében és megtartásában. De saját adatainkon túl milyen számokból indulhatunk ki?

Bérstatisztikák

Az egyik kézenfekvő adatforrás, ha a KSH statisztikáit, növekedési ütemét kísérjük figyelemmel, kis 2 hónapos lemaradással. 


A KSH statisztikái szerint augusztusban teljes munkaidőben a bruttó átlagkereset 497 200 Ft volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 330 600 Ft, a kedvezményekkel pedig 342 900 Ft-ra nőtt. (A szeptemberi-októberi adatokat várhatóan november ill. december 3. hetében publikálják) Mi jobban szeretjük figyelni a bruttó mediánbért, mely 402 200 Ft volt, ez 15,6%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 280 200 Ft volt, ez 17,5%-kal magasabb, mint 2021. augusztusában. 

 

Az összesített adatokat tovább lehet árnyalni az egyes munkakörökben elérhető átlagbérekkel amire a KSH létrehozott az elmúlt két évre vonatkozó adattáblát. A kimutatásban az alkalmazásprogramozótól a villamosmérnökig mindenféle  munkakörre találunk béradatot.

 

Álláspiaci bechmark

A Humán Centrum munkatársai rendszeresen részleteiben is vizsgálják a munkaerő-piaci adatokat. Nekünk támpontot adnak 1572 kölcsönzött munkavállalónk statisztikai adatai is, akik partnereinknél dolgoznak. Másrészt 2022 november első hetében több mint 1600 béradatot is tartalmazó álláshirdetést néztünk át. Jelenleg a magyar munkaerőpiacon főleg a kékgalléros munkakörökben jellemző, hogy a munkaadó az elérhető keresetet is közzéteszi. Gyűjtésünkből kiderül, hogy konkrét munkakörben, adott megyében és vállalatméretnél milyen kínálattal próbálják bevonzani a szakembereket a versenytársak.