2023. augusztus 03.

Álláskeresés az AI-val? Mutatjuk, hogyan lehetséges!

A mesterséges intelligencia visszafordíthatatlanul betört a mindennapjainkba és a munka világába is: ma már egyre többen használják a munkájukban és a tanulmányaikhoz is – legyen szó szakdolgozat írásáról vagy éppen egy e-mail gyors megfogalmazásáról. De álláskeresőként hogyan tudjuk kihasználni a benne rejlő potenciált? Milyen AI-eszközökkel tudunk például hatékonyan motivációs levelet írni vagy felkészülni egy interjúra? Szakértőink három hasznos platform bemutatásával válaszolnak a kérdésre, melyek garantáltan segítenek átlendülni a munkakeresés nehézségein.

Az AI nem veszi el a munkánkat, de szívesen segít újat találni

Ahogy a munkavállalók, úgy a vállalatok is nyitnak az AI (az angol artificial intelligence rövidítése, azaz mesterséges intelligencia), – azon belül is az automatizáció – felé. Nem véletlen, hogy egyre gyakoribb kérdésként merül fel az emberekben az, hogy a mesterséges intelligencia vajon „elveszi-e a munkájukat”, a cégvezetők és HR munkatársak pedig nem győzik ismételni, hogy aggodalomra semmi okuk nincs. Az új technológiák mindig is alapjaiban változtatták meg az emberek munkafeltételeit, és ez most sincsen másképp: a mesterséges intelligencia ugyan nem lesz képes teljes egészében helyettesíteni az emberi munkaerőt, de sok szempontból átalakítja a munkaerőpiacot.

Viszont az AI-forradalom a kihívásokon túl számos lehetőséget is tartogat: a kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk kiaknázni és a hasznunkra fordítani az általa kínált tudást. Álláskeresőként vagy pályaelhagyóként – a CV vagy motivációs levél írásától kezdve, a több körös interjúkig, – sok lépcsőfokot meg kell járnunk, hogy eljussunk a vágyott pozícióig. Mindezekben pedig nagy segítségünkre lehet a mesterséges intelligencia. Mutatjuk, hogyan!

1. Motivációs levél motiválatlanul? Kérje a ChatGPT segítségét!

2022 novembere óta bárki, akinek van internet-hozzáférése igénybe veheti a ChatGPT AI chatbot segítségét, csak regisztrálnia kell a felületen. Legyen szó egy főnöknek szóló e-mailről, egy bemutatkozó szövegről, vagy éppen önéletrajzról az OpenAI ChatGPT pillanatok alatt képes összetett, írásbeli feladatokat elvégezni, magyar nyelven is. Ehhez azonban fontos, hogy pontos utasításokat adjunk neki, és minden esetben ellenőrizzük, javítsuk a végeredményt. A felületet nem szükséges átállítani magyar nyelvre, rögtön írhatunk a chat ablakba.

Ha a kiszemelt álláshoz az önéletrajz mellett, kérnek egy rövid motivációs levelet is, érdemes a Chat GPT segítségét kérnünk. A regisztrációt követően, már el is indíthatunk egy beszélgetést a robottal, amelyben világosan és egyértelműen le kell írnunk a kérésünket, például így: "Kedves Chat GPT! Szeretném, ha az alábbi információk alapján, – összefüggő, szép, kerek mondatokban megfogalmazva – írnál egy motivációs levelet E/1-ben". Majd az önéletrajzunkba felsorolásszerűen leírt adatokat (tanulmányok, szakmai tapasztalatok, stb.) másoljuk be a levelünkbe és egészítsük ki a szakmai ambícióinkkal, céljainkkal, és mindennel, amit szeretnénk benne elmondani (például, hogy miért szeretnénk megpályázni a pozíciót, miért vagyunk ideális jelöltek) – ezeket felhasználva a program már könnyedén létrehozza a kívánt szöveget. A tapasztalatok alapján semmilyen információt nem hagy ki, viszont gyakran von le téves következtetéseket, és a nyelvezete szikár, formulaszerű, amiben nincsenek sajátosságok, nélkülözi a személyességet. Éppen ezért fontos, hogy többször átolvassuk és ha szükséges, javítsuk az elkészült anyagot, mielőtt beadjuk a jelentkezésünket a pozíció megpályázásához. Mindenekelőtt pedig ajánljuk az alábbi cikket, ami röviden összeszedi, hogy hogyan is kell kinéznie egy motivációs levélnek, és mi mindenre kell figyelnie a pályázónak ahhoz, hogy felkeltse a HR-es és a munkáltató figyelmét.

2. Átfogalmazna egy mondatot? Mondja el másképp a Molin AI ingyenes funkciójával!

A magyar fejlesztésű Molin AI egy kifejezetten szövegíró platform, melynek segítségével több nyelven – magyarul is – lehet szövegeket megíratni vagy átfogalmaztatni, legyen szó bármilyen témakörről, hosszúságról vagy stílusról. Vannak teljesen ingyenes funkciói is, sőt, az egész eszköztára kipróbálható díjmentesen. Ezek közül az átfogalmazós szolgáltatását emelnénk ki, amellyel másodperceken belül megkaphatjuk egy meglévő szöveg átiratát – ezt a kezdőlapon a Blogolás rész alatti "Bekezdés Átfogalmazására" kattintva tudjuk kipróbálni.

De a segítségével  készíthetünk blogbejegyzéseket, közösségi médiás posztokat, termékleírásokat, ingatlanhirdetéseket, jogi szerződéseket vagy egyéb nyilatkozatokat is. Ha pedig már van egy meglévő szövegünk, ellenőriztethetjük a dokumentum helyesírását, és akárcsak a Chat GPT-vel, vele is megírathatjuk a motivációs- vagy épp felmondólevelünket. És ha ez még nem lenne elég: a Molin AI képes megtanulni a saját stílusunkat, és egy idő után leutánozza azt, hogy az írások hasonló hangnemben és jellegzetességekkel készüljenek. 

3. Nincs ideje a felkészülésre? Használja a Scispace-t!

Vannak olyan esetek, amikor egy pályázathoz próbamunkát kérnek tőlünk, vagy egy hosszabb írásos anyagot kell átolvasnunk rövid időn belül, amiről aztán a következő interjúkörben kérdezhetnek. Ilyenkor is segítségünkre lehetnek a mesterséges intelligencia alapú eszközök, köztük például a Scispace.

A használatához mindössze fel kell töltenünk az elolvasandó pdf formátumú fájlt (ha nem pdf, könnyen átalakíthatjuk ingyenes konvertáló eszközök segítségével), és a program máris feldobja az opciókat: akár 2 mondatban is összefoglalja a szöveg lényegét, de ha szeretnénk, néhány mondatba sűríti a következtetéseket és a főbb tanulságokat, sőt, ha tanulmányról van szó, az abban alkalmazott módszereket is összeszedi.

+1 Kipróbálná magát egy angol nyelvű interjúhelyzetben? Az Interview Warmup segít!

A Google interjúbemelegítő eszközével, az Interview Warmuppal könnyen felkészíthetünk, ha hajlamosak vagyunk a lámpalázra, vagy csak „élesben” tesztelnénk magunkat. Azt azonban fontos tudni, hogy ez a platform egyelőre csak angolul használható, ezért kifejezetten angol nyelvű állásinterjúk esetén alkalmazható. Az Interview Warmup tipikus interjúkérdéseket tesz fel a pályázónak, így bontakozik ki egy felvételi beszélgetés, amelynek a végén visszajelzést is kaphatunk a válaszainkról. Az eszköz az olyan klasszikusok mellett, mint a „Meséljen kicsit magáról”, specifikusabb kérdéseket is feltesz, például „Mondja el, mikor hibázott! Hogyan közölte a hibát?”.  Így tét nélkül gyakorolhatjuk, hogyan válaszoljunk magabiztosan a leggyakoribb kérdésekre, és pontos képet kaphatunk arról is, hogy válaszainkkal mennyire tűnünk felkészültnek az interjúztató szemében.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a Google állásinterjú-gyakorló alkalmazása felveszi az (angol nyelvű) válaszainkat, azokat szavakká formálja, és végül szemlélteti, mi az, amit háromnál többször is használtunk, mindezt pedig szinonima javaslatokkal teszi, hogy még választékosabban tudjuk magunkat kifejezni hasonló helyzetben. Emellett azt is elemzi, hogy a válaszok mennyire kapcsolódnak az adott területhez vagy munkakörhöz, és az mennyiben épít a jelölt készségeire, a tapasztalataira, céljaira, illetve a korábbi sikereiből és kudarcaiból levont tanulságokra. Attól pedig nem kell aggódni, hogy bármi kiszivárog a gyakorlásból: a felvétel ugyan letölthető, de a Google sem a hanganyagokat, sem az átiratokat nem őrzi meg. Fontos információ továbbá, hogy a LinkedIn is indított egy hasonló szolgáltatást, ami szintén ingyenes. Így akár a két eszközt kombinálva is bárki felkészülhet az angol nyelvű interjúra.