2024. január 05.

A NAV-tól SMS-ben is kérhető az adóbevallás-tervezet

A NAV automatikusan elkészíti Ön helyett 2024-ben is a 2023-as jövedelme alapján az adóbevallása tervezetét, melyet 2024. március 15-e után elektronikusan elérhetővé tett az ügyfélkapun keresztül. De mit tehet, ha nincs ügyfélkapu regisztrációja?

Ha nincs ügyfélkapu regisztrációja, akkor kérheti 2024. március 18-ig akár SMS-ben is az adóbevallás-tervezet postázását:  

A NAV 06 (30) 344-43-04 telefonszámára küldött SMS-ben az adóazonosító jelet és születési dátumot tüntesse fel ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn. Minta: SZJA 8123456789 19770522 Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Ha van ügyfélkapu regisztrációja, akkor nincs teendő az eSZJA oldalon 2024. március 15. után megnézheti a bevallás-tervezetét. Az adóbevallás ezen a felületen akár mobiltelefonon is módosítható.

A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges:

  • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra
  • a NAV honlapján elérhető webűrlap (https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login) kitöltésével. 
  • telefonon, a 1819-es Infóvonalon
  • postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával)
  • a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK nyomtatványon

Hogyan kell az adóbevallást beadni?

Ha a munkabéren kívül nem volt más adóköteles jövedelme, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezménye, nincs teendője, május 21-én a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, ezzel a bevallás teljesül. A postai úton megküldött tervezeteket sem kell visszaküldeni, ha abban mindent megfelelőnek talált.

https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login linken lehetséges az adóbevallást változtatni vagy feltölteni, ha módosításra van szüksége.

Az szja 1+1 %-ról is legegyszerűbb az eSZJA-oldalon nyilatkozni, ha adójából támogatni kíván egy civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. 

Vigyázat, csalók!!!

Rendszeresen csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, sms-ben próbálnak személyes adatokat megszerezni. Az illetéktelenek sms üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártya adatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem sms-ben, sem más módon bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. A hivatal honlapja a nav.gov.hu címen található.

Az internetes cím ellenőrzésével részben kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett adathalász – honlapok.