2023. január 12.

A NAV-tól SMS-ben is kérhető az adóbevallás-tervezet

A NAV automatikusan elkészíti Ön helyett 2023-ban is a 2022-es jövedelme alapján az adóbevallása tervezetét, melyet március 15-e után elektronikusan elérhetővé tesz az ügyfélkapun keresztül. De mit tehet, ha nincs ügyfélkapu regisztrációja?

Ha nincs ügyfélkapu regisztrációja, akkor kérheti 2023. március 16-ig akár SMS-ben is az adóbevallás-tervezet postázását:  

A NAV 06 (30) 344-43-04 telefonszámára küldött SMS-ben az adóazonosító jelet és születési dátumot tüntesse fel ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn. Minta: SZJA 8123456789 19770522

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek. Ha van ügyfélkapu regisztrációja, akkor nincs teendő az eSZJA oldalon március 15. után megnézheti a bevallás-tervezetét

A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges:

  • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra
  • a NAV honlapján elérhető webűrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével. 
  • telefonon, a 1819-es Infóvonalon, vagy az Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszeren keresztül, a +36 (80) 20-21-22-es telefonszámon
  • postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával)
  • a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK nyomtatványon
  • személyesen a NAV ügyfélszolgálatain

Hogyan kell az adóbevallást beadni?

Ha a munkabéren kívül nem volt más adóköteles jövedelme, illetve nincs igénybe nem vett adókedvezménye, nincs teendője, május 20-án a NAV automatikusan elfogadja a tervezetet, ezzel a bevallás teljesül. A postai úton megküldött tervezeteket sem kell visszaküldeni, ha abban mindent megfelelőnek talált. Ha módosításra van szüksége akkor a www.nav.gov.hu/eszja/eszja linken lehetséges az adóbevallást feltölteni az e-szja gombra kattintva.

Vigyázat, csalók!!!

Rendszeresen csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, sms-ben próbálnak személyes adatokat megszerezni. Az illetéktelenek sms üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártya adatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem sms-ben, sem más módon bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. A hivatal honlapja a www.nav.gov.hu címen található.

Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett adathalász – honlapok.