2024. február 09.

Munkahelyi szerelem: házi nyúlra nem lövünk, vagy mégis?

Több felmérés is azt igazolja, hogy a munkahelyi intim kapcsolatok nagyon is jelen vannak Magyarországon, és amilyen gyakoriak, olyan vegyes is a megítélésük. Van, aki azonnal elzárkózik, és hallani se akar arról, hogy egy kollégával "boronálódjon össze", de van, aki pont fordítva áll hozzá, és teljesen el tud vonatkoztatni attól, hogy éppen a munkatársáról van szó.

Belebonyolódni egy munkahelyi szerelembe valóban adottnak tűnik, hiszen életünk felét a munkahelyünkön töltjük, de bizony számos veszélyt is tartogat magában, amelyekkel mindenképpen számolnunk kell, mielőtt komolyabbra fordul a dolog.

TILTJA A TÖRVÉNY A MUNKAHELYI SZERELMET?

Először is tisztázzuk: nincs olyan törvény, ami tiltaná a munkahelyi "kavarást", ez inkább a céges etikai kódexekhez tartozik. Több cég tiltja a munkahelyi párkapcsolatokat, de elsősorban a főnök-beosztott közötti viszonyt, hiszen ilyenkor fennáll az elfogult döntéshozatal esélye. A közigazgatásban például házastársak vagy bejegyzett élettársak dolgozhatnak azonos szervezetnél, de főnök-beosztott kapcsolat nem lehet közöttük. 

HÁZI NYÚLRA NEM LÖVÜNK – VAGY MÉGIS?

Ne feledkezzünk meg arról a primitív népi mondásról sem, miszerint házi nyúlra nem lövünk, hiszen mint minden népi mondásnak, ennek is van némi alapja. Ugyanis egy ilyen románc az esetek többségében átrendezi a cégen belüli erőviszonyokat és sokszor teremt kellemetlen helyzeteket. Arra is gyakran akad példa, hogy a csapat nehezményezi a kollegiális kapcsolat intimmé válását ("ezek már megint a kávéautomata előtt ölelkeznek?"), a főnök pedig tart a teljesítmény romlásától – jogosan: hiszen, ha a kollégák között éppen lángol a szerelem, akkor azért vonja el a figyelmüket a feladatokról, ha pedig szélsőséges esetben féltékenységi "rohamot" kapnak, mert a párjuk mással ebédel, akkor azért. Nem is beszélve arról a belülről nyomorúságos, de kívülről szánalmat kelthető helyzetről, ami a viszony esetleges megszakítása után következik be, és amin imádnak csámcsogni a kárörvendő kollégák.

Egy Valentin nap kapcsán készült felmérésből kiderült: 13% szerint egy munkahelyen kívüli találkozás indította el a románcot, 11% esetében az ebédszünetekben, 10% szerint a túlórák során kerültek közelebb egymáshoz a felek. Ami a nemeket illeti: a férfiak inkább hajlanak a cégen belüli ismerkedésre (43%), mint a nők (28%). Az egyre növekvő ódzkodás oka pedig főleg a munkahelyvesztéstől való félelem. (piacesprofit.hu)

RANDEVÚ A FŐNÖKKEL?

Ha a főnök és egy beoszottja között alakul ki romantikus kapcsolat, azt legtöbbször nagyon rosszul fogadják a cégen belül, ezért nem érdemes tovább bonyolítani a helyzetet. A kollégák úgy érezhetik, hogy a főnök kivételez a párjával, és ezért neheztelhetnek rá, ami nem csak a cégen belül okozhat konfliktusokat, hanem a pár között is, és annak személyes karrierjére is.

ÉRDEMES TITKOLÓZNI?

Ha azonban mégis komolyra fordul a viszony a kollégák között (legyen az főnök-beosztott, vagy beosztott-beosztott), ne próbáljunk titkolózni, úgyis kiderül előbb-utóbb. Persze, nem is kell pohárköszöntőn bejelenteni, mindenesetre, ha kisebb cégről van szó, ahol általában közvetlenebb a viszony és nem olyan merev a hierarchia, kevesebb gondot okozhat a munkahelyi szerelem, és a főnökkel is jobban meg lehet beszélni. Nagyobb cégeknél viszont szigorúbban veszik a kollégák közti érzelmi kötődést, habár ez sokszor nincs írásba foglalva, inkább informálisan adják mindenki tudtára. Ilyen helyzetben a vállalat vagy különböző feladatokkal választja szét egymástól a párokat, vagy más osztályra helyezik őket, így nem találkoznak annyit a munka során – és ez talán a párokra is jó hatással van. 

POZITÍVAN IS ELSÜLHET

A munkahelyi románcnak persze akadhatnak előnyei is, mint például az, hogy a felek közötti szorosabb viszony felerősítheti a munkahelyi teljesítményüket is és hatékonyabbá teheti a közös munkát. Ugyanakkor egyikőjük se nehezményezheti, hogy nem töltenek elég időt együtt – pont fordítva, ilyen esetben éppen ez jelentheti a gondot. De, amit fontos észben tartanunk: mi hazavihetjük a munkahelyi problémákat, akár meg is vitathatjuk kolléga-párunkkal, de a magánéleti gondjainkat már nem vihetjük a munkahelyünkre, hiszen ezzel kockára tehetjük a karrierünket. Ezért mind a munka, mind a kapcsolat érdekében nélkülözhetetlen, hogy a felek meghúzzák a vonalat a munka és magánélet között.