2022. október 03.

Változások előtt a foglalkoztatás, még kivárnak a cégek

A kialakult energiaválságnak az lett a következménye, hogy Európa szép lassan recesszióba fordul. Egy gazdasági válság pedig előbb-utóbb szinte minden esetben megérkezik a munkaerőpiacra - nyilatkozta az Indexnek Dénes Rajmund cégvezetőnk. Bár nem minden szektort érint egyformán, de lehet számítani negatív változásokra.

Dénes Rajmund nyilatkozikMost a problémát a munkáltatóknál elsősorban a hihetetlen módon megnövekedett energiaköltségek jelentik. A Portfolio kutatása szerint hazai vállalkozások mintegy 40 százaléka még csak most találkozik az elszálló gáz- és áramárakkal, a cégek 14 százaléka pedig úgy látja, hogy bezárással védekezhet ebben a helyzetben. A cégeknek a költségek növekedésén túl az egyre csökkenő fizetőképes kereslettel is számolniuk kell.

Áremelés vagy létszámleépítés

Cégvezetőnk Dénes Rajmund Roland úgy látja: a munkavállalók szemszögéből azok a szektorok lesznek igazán kiszolgáltatott helyzetben, amelyek az idegenforgalom és a vendéglátás területén tevékenykednek, illetve ezekhez kapcsolódó szolgáltatók.

„A vendéglátáson belül már most látszik, hogy vannak olyan piaci szereplők, amelyek a megemelkedett költségeket nem tudják a szolgáltatási áraikba beépíteni, és még a fűtésszezon sem kezdődött el. Vannak vállalatok akik, a megemelkedett költségeiket vagy jelentős áremeléssel, vagy létszámleépítéssel igyekeznek áthidalni, és ez nem csak szezonalitással összefüggő munkaerőpiaci mozgást jelent”

Dénes Rajmund szerint a munkáltatóknál most két csoport kezd kirajzolódni: vannak, akik kivárnak (a létszámbővítésüket elhalasztották ), és vannak, akik rövidebb időszakra kezdtek el tervezni. Az utóbbiak esetén az látható, hogy a korábbi határozatlan időtartamú munkaviszonyt esetenként felváltotta a határozott idejű foglalkoztatás. Ám az egy-három havi munkaszerződések nem csábítják az embereket, és ezeknek nincs munkaerő-megtartó hatásuk. Partnereinknél az tapasztalható, hogy egyre óvatosabb lett mindenki, de nagymértékű leépítésről eddig nem érkezett hír.

Felkészülés, védekezés

Egy gazdasági válságra nehéz, illetve összetett dolog felkészülni. Minden gazdasági válság természete más és más. A kínálati válság – hiszen nyersanyag hiányzik a piacról – természete jóval nehezebb. Azzal kapcsolatosan, hogy mennyi idő, amíg a most kialakulóban lévő recesszió megérkezik a munkaerőpiacra, Dénes Rajmund is csak a korábbi tapasztalataira tudott támaszkodni.

„2008-ban a termelő szektort és a fizikai dolgozókat érte el először a válság, és csak 1-1,5 évvel később csapódott le a szolgáltatási szektorba. Korábbi válságtapasztalataikat felhasználva a munkáltatók mindent megtesznek a munkavállalók megtartásáért: képzéssel, fizetett szabadsággal, fizetett állásidővel és átcsoportosítással”

A munkáltatóknak erre az évre már volt egy betervezett bérköltségük. Az év elején a minimálbér és garantált bérminimum emelése következtében kötelező volt megemelni vagy esetenként versenyképesen tartani a béreket, és ezentúl sok helyen még további évközi bérfejlesztésekre is szükség volt, ezért számos foglalkoztatónál az idei bérkeret szűkös vagy kimerült.

Olyan megoldásokat kínálunk a partnereinknek, aminél sem a bérköltség sem a statisztikai létszám nem nő, de a működéshez szükséges létszám biztosítható.

Kérjen tájékoztatást