2023. december 04.

Bértervezés munkakörönként - 2024

Ha a potenciális jelöltek bevonzásáról van szó, sokat beszélünk a kiemelkedő fejlődési lehetőségekről, a fiatalos munkakörnyezetről vagy a rendszeres csapatépítő programokról és a gyümölcsnapokról, azonban a jól eltalált bérstruktúra messze az egyik legfontosabb kulcsszempont a szakemberek megszerzésében és a jelenlegi kollégák megtartásában is. Nézzünk át néhány konkrét idei statisztikát, amiből tájékozódhatunk.

KSH bérstatisztikák

A bértervezés folyamatának első lépcsőfoka az alapos tájékozódás. Az egyik kézenfekvő adatforrás, ha a KSH statisztikáit, növekedési ütemét kísérjük figyelemmel, kis 2 hónapos lemaradással. 

A KSH gyorsjelentése szerint 2023. január-szeptember időszakban teljes munkaidőben a bruttó átlagkereset 557 900 Ft volt. A nettó átlagkereset kedvezmények figyelembevételével 384 900 Ft-ra nőtt. (Az októberi adatokat várhatóan december közepén publikálják, akkor cikkünket frissítjük.) A Humán Centrum éves bértervezésnél szívesebben figyeli a bruttó mediánbért, mely 450 000 Ft volt, ez 14,1%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 311 100 Ft, amely 13,9%-kal felülmúlta az előző év azonos időszaki adatot. A reálkereset 1,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a fogyasztói árak 12,2%-os növekedése mellett.

Jövedelmek munkakörönként

Az összesített adatokat tovább lehet árnyalni az egyes munkakörökben elérhető átlagbérekkel, amire a KSH tavalyi statisztikáiból létrehoztunk egy adattáblát. A kimutatásban a HR adminisztrátortól a gépészmérnökig számos pozícióra találunk béradatot szellemi és fizikai munkakörökre egyaránt.



Álláspiaci bérfelmérés

A Humán Centrum munkatársai rendszeresen részleteiben is vizsgálják a munkaerő-piaci adatokat, földrajzi hely, iparág, cégméret szerint is. 2023 októberében közel 2000 béradatot is tartalmazó álláshirdetést néztünk át. Jelenleg a magyar munkaerőpiacon főleg a kékgalléros munkakörökre jellemző, hogy a munkaadó az elérhető keresetet is közzéteszi. Gyűjtésünkből kiderül, hogy konkrét munkakörben, adott megyében és vállalatméretnél milyen kínálattal próbálták bevonzani a szakembereket a versenytársak.


A minimálbér előrehozott 2023. december 1-i változása számos munkaadót arra késztet, hogy két lépcsőben változtassa a jövedelmeket. A bérek igazítása a munkaerő-piaci trendekhez 2024. első negyedévében történhet meg második lépésben azoknál a foglalkoztatóknál, ahol a minimálbér alakulása nagyban befolyásolja a létszámgazdálkodást.

Utánpótlásnevelés, gyakornoki programok

A cégcsoporthoz tartozó Mind-Diák Szövetkezet gyakornoki vagy diákmunka hirdetéseinél a diákok már az álláshirdetés megnyitása előtt látják az adott munkakörben kínált órabért. A bértranszparencia a diákmunka szektorban azért is fontos, mert a pályakezdők, gyakornokok magabiztosabban jelentkeznek, ha a bértárgyalás kiindulópontja az interjúfolyamat előtt már ismert. Az így működtetett gyakornoki programok nem összetévesztendők a fizetetlen szakmai gyakorlatokkal. A középiskolásoknak, illetve az érettségit igénylő diákmunkát végző hallgatóknak is ki kell fizetni a minimálbért (br.1534 Ft/óra) és garantált bérminimumot (br.1874 Ft/óra), valamint be kell árazni az elvárt kompetenciákat is, mint például a nyelvtudás, az informatikai készségek, és a szakirányú tanulmányok. A gyakornoki programokra hosszú távú befektetésként tekintenek a munkaadók az utánpótlásnevelésben, miközben a bért terhelő járulékok sem merülnek fel iskolaszövetkezetünk bevonásával, így teljes adó- és járulékmentességet élveznek 2024-ben is.